Mixed-Use & Hospitality

Millennium Tower Boston

Millennium Tower Boston
Boston, MA

Millennium Partners

Millennium Tower Boston is the new 1.1 million sq. ft. condo project under construction in Downtown Crossing, Boston. The slender tower will house 442 condominiums, including 18 penthouse units. Two separate residential entrances will open onto Franklin Street. When complete, Millennium Tower Boston will be the tallest residential building in Boston. Over 200,000 sq. ft. of retail space at the base of the tower will open onto Downtown Crossing and ascend to the 4th floor.

Millennium Tower marks the resurgence and vitality of this part of Boston with a distinct geometric form and articulated profile to the sky.

The crystalline character of the tower is emphasized by faceting the broad faces of the tower, and subtly sifting the geometry of the vertical planes. This shaping, combined with a dramatic shear at the penthouse terrace and the chamfered peak, accentuates the tower’s verticality while refracting the ever-changing colors of the sky. The effect is intended to be a softer and sensuous counterpoint to the stolid masonry downtown skyline.

The 650’ vertiginous west corner of the tower leads the eye directly to Shopper’s Park, a new urban plaza inspired by the cobbled paved squares of Colonial-era Boston. Overlooking this active pedestrian environment is a five-story podium, a graceful transitional element linking the tower to the street fronts nearby, and framing the residential porte-cochere entrance.

Composed of folded glass panels and etched with a rhythmic series of vertical bands, the podium evokes a pleated translucent fabric, oscillating from crisp, cool and reflective in the daylight to a warm illuminated texture of fine edges and shadows in the evening.

The entrance to Millennium Tower has the fortune to front directly onto an open plaza. Arrival to the front entrance is marked by a robust bronze and glass façade, surmounted by a continuous glass lattice-like canopy. Between the pair of glass entry doorways is a planted entrance tableau, framed by heroic scale limestone panels.

The gem-like tower is purposefully set apart from the adjacent historic Burnham Building to allow each to be perceived individually; one a rejuvenated historic landmark and the other a symbolic marker of the future at this “cross-roads of commerce and creativity” in Boston.